Behandeling
Behandeling type 1 of erfelijke vormen van diabetes
Onze behandelingsaanpak is voor iedereen met met diabetes anders. Dit komt doordat mensen unieke zorgbehoeften hebben. Over het algemeen hebben we ontdekt dat de volgende technieken onze patiënten helpen om een betere gezondheid te ervaren.
Zelfcontrole van bloedglucose (suiker):
We vragen je om gedurende de dag de bloedglucose te controleren en te registreren. Hiermee kan worden beoordeeld of de glucosewaarden zoveel mogelijk binnen het normale bereik worden gehouden. Dit is mogelijk met een glucosemeter of een glucosesensor.
Insulinetherapie:
Veel mensen met diabetes, hebben insulinetherapie nodig. We bieden diverse vormen van insulinebehandelingen. Samen met het behandelteam kijk je wat passend is voor jou.
Medicatie:
Naast insuline wordt soms ook andere medicatie gestart, bijvoorbeeld om een ernstig te lage glucosewaarde te behandelen (glucagon) of om hart-en vaatziekten te voorkomen (cholesterolverlager, bloeddrukmedicatie).Bepaalde erfelijke vormen van diabetes (Maturity-Onset Diabetes of the Young; MODY) kunnen goed behandeld worden met glucoseverlagende tabletten (sulfonyureumderivaten.
Voedingsadvies:
In jouw behandelteam vind je geregistreerde diëtisten die een gespecialiseerd voedingsplan voor je kunnen opstellen. De diëtist geeft adviezen over een volwaardig gezond voedingspatroon, maar ook het leren afstemmen van insulinedosering op de koolhydraatinname en activiteiten en eventueel alcoholgebruik, en het berekenen van de koolhydraat-insuline-ratio van de verschillende eetmomenten.
Bewegingsplannen:
Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen je bloedglucose te reguleren. Bovendien kan lichaamsbeweging je meer energie geven en je mentaal welzijn ondersteunen.
Gespecialiseerde zorg, indien nodig:
Door de nauwe samenwerking met Amsterdam UMC is gespecialiseerde zorg binnen handbereik. Indien nodig is er een centrum voor diabetische voet problemen, zorg gericht op cystic fibrose, niertransplantatie en vele andere gespecialiseerde zorg.