Op vakantie met type 1 diabetes
Ga jij met vakantie of ga je op reis?
We willen dat je van een zorgeloze vakantie kunt genieten en goed voorbereid op reis gaat, daarom delen we graag een aantal praktische tips met je. Ook tijdens je vakantie vraagt type 1 diabetes om de nodige aandacht.
Waar bewaar je je insuline? Hoe reageert de douane op je insulinepomp? Wat doen hoge temperaturen met je glucoseregeling? Hoe om te gaan met voeding? We hebben alles voor je op een rijtje gezet.
Reisverklaring
Als je gaat vliegen is het belangrijk dat je in het bezit bent van een reisverklaring. Het kan zijn dat de douane of beveiliging lastige vragen stelt naar aanleiding van je benodigdheden die je meeneemt ten aanzien van je type 1 diabetes. Zorg ervoor dat je de reisverklaring in je handbagage bewaart. Als je onder behandeling bent bij Diabeter Centrum Amsterdam kun je via reisverklaring dit aanvragen.
Vakantieleenpomp
Gebruik je pomptherapie zonder vaste reservepomp? Check bij je leverancier of je een vakantieleenpomp kunt krijgen bij defecten. Informeer naar je rechten en services om verrassingen te voorkomen. Bekijk je pompstanden goed (basaalstanden, boluswizard, actieve insulinetijd). Overleg met je behandelteam als je manuele insulinestanden lang niet hebt bekeken. Maak een print van je pompinfo (helpdesknummer en pompstanden) en stop dit in je bagage.
Voorraad materialen
Zorg ervoor dat je genoeg materialen en voorraad bij je hebt. Heb je tijdelijk meer materiaal nodig? Neem dan contact op met de Diabstore.
Reisverzekering
Sluit een goede reisverzekering af. Je zorgverzekering dekt vaak medische kosten, maar niet extra kosten bij langer verblijf of terugvlucht.
Zorgverzekeringsgegevens
Vergeet deze niet mee te nemen niet en check de regels voor medische kosten in het buitenland.
Medische spoedlijn
Onze spoedlijn is 24/7 bereikbaar. Zet ons telefoonnummer +31 (0)88 280 91 00 in je telefoon en schrijf het ergens op. Mocht je met iemand op reis gaan is het aan te bevelen dit telefoonnummer ook te delen met je reisgenoot.
Tips voor je diabetesregeling tijdens je vakantie
Bewaren van Insuline en Materialen
Koel en vorstvrij: Insuline moet koel en vorstvrij worden bewaard, beschermd tegen direct zonlicht. Ga je vliegen; neem je insuline mee in je handbagage. In het bagageruim bestaat de kans dat de insuline gaat bevriezen.
Bewaarperiode insuline:
Bij 25 graden blijft insuline vier weken goed. Hogere temperaturen verkorten deze periode. Bescherm insuline tegen temperaturen boven 25 graden.
Koelingstips insuline zonder koelkast:
Gebruik een koelbox: Let op: leg insuline niet direct tegen koelelementen.
Medische koeltas: Bijvoorbeeld een Frio koeltas.
Bewaren in een thermosfles: Let op: spoel dagelijks om met koud water.
Infusiesystemen:
Warmtegevoeligheid: Infusiesystemen kunnen door warmte slapper worden. Bewaar ze enkele uren voor gebruik op een koele plaats.
Bloedsuikermeters
Betrouwbaarheidstemperatuur: Bloedsuikermeters werken betrouwbaar tussen 10 en 35 graden Celsius. Vermijd extreme temperaturen.
Insulinepompen en waterdichtheid
Controleer waterdichtheid: Raadpleeg de fabrikant of je insulinepomp waterdicht is. Ga nooit met een niet-waterdichte pomp het water in.
Controleer op schade bij een waterdichte insulinepomp: Inspecteer de pomp op scheuren of barsten voor gebruik in water.
Insulinebehoefte tijdens de vakantie
Variatie per persoon: Insulinebehoefte kan verschillen; sommige mensen gebruiken hun normale dosering, anderen minder.
Warm weer: Meestal is minder insuline nodig in warme landen door meer beweging en ander eetpatroon.
Inactiviteit: Bij inactiviteit of veel eten tijdens de reis kan de insulinebehoefte toenemen. Houd hier rekening mee.
Voeding
Koolhydraten
Bij type 1 diabetes is het belangrijkste doel om je bloedglucosewaarden goed te regelen. Hiervoor is het belangrijk om je hoeveelheid insuline goed af te stemmen op de hoeveelheid koolhydraten die je eet. Gebruik apps en vraag indien nodig naar ingrediënten en bereidingswijze.
Snacks meenemen
Neem voldoende (lekker) eten en drinken mee voor onderweg. Mocht je in een file belanden of uren vertraging hebben op het vliegveld dan is het fijn om je eigen hypo-eten of -drinken bij je te hebben
Hydratatie
Drink voldoende vocht, zoals water en koffie en thee zonder suiker. Vermijd suikerrijke dranken en toegevoegde suikers: deze producten kunnen zorgen voor pieken en schommelingen in de bloedglucosewaardes. Zo kun je suikerrijke dranken beter vervangen voor water, thee of light frisdrank. Als je toch een keer een suikerrijke drank neemt heeft het de voorkeur om het te drinken met een maaltijd.
Lokaal eten
Geniet van lokale gerechten, probeer zoveel mogelijk de koolhydraten in te schatten. Tip: vraag onze diëtistes om de specifieke koolhydraatlijst van het eten in het land waar je heen gaat. We hebben ze voor diverse landen, zoals Turkije, Italië, Spanje en Frankrijk. Geniet van al het lekker eten tijdens je vakantie.
Tips voor vliegen met type 1 diabetes
Handbagage
Insuline in handbagage: Neem insuline altijd mee in je handbagage vanwege mogelijke lage temperaturen of verlies van bagage in de vrachtruimte.
Originele verpakking: Zorg dat insuline en glucagon neusspray in de originele verpakking met naamstickers van de apotheek zitten voor soepelere beveiligingscontroles en eventueel gebruik bij lokale apotheken in het buitenland.
Beveiligingscontrole en reisverklaring
Diabetesmaterialen aangeven: Informeer de beveiliging dat je diabetesmaterialen bij je hebt. Ben je bij ons onder behandeling, dan kun je een reisverklaring aanvragen
Insulinepomp en rt-CGM: Controleer bij de fabrikant of je met de pomp door de securitypoortjes mag. Vaak is dit geen probleem, maar houd rekening met eventuele fouilleringen of checks met een staaf voor explosieven of drugs. Laat dit je vakantieplezier niet beïnvloeden.
Insulinepomp Instellingen
Aanpassing tijdzone: Pas de tijd en datum van je insulinepomp direct aan de nieuwe tijdzone aan zodra je in het vliegtuig stapt.
Sensoren
FGM- en CGM-sensoren: Deze kunnen door de douanescanner heen zonder problemen.
Verdeling van diabetesmaterialen
Handbagage en ruimbagage: Verdeel je diabetesmaterialen over hand- en ruimbagage. Zorg dat je in je handbagage voldoende voorraad hebt voor vier tot vijf dagen voor het geval je koffer zoek raakt.
Hypo-eten
Hypo-eten: Neem hypo-eten mee in het vliegtuig. Let op: vloeistoffen mogen niet door de veiligheidscontrole, inclusief glucosedrankjes. Koop na de veiligheidscontrole nieuwe dranken op de luchthaven.