Veelgestelde vragen

 

Over Diabeter Centrum Amsterdam
 

Wat is de nieuwe naam van het gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 of erfelijke vormen van diabetes?

Diabeter Centrum Amsterdam

Wie heeft Diabeter Centrum Amsterdam opgericht?

Amsterdam UMC en Diabeter

Wat is het voordeel van de samenwerking tussen Amsterdam UMC en Diabeter Schiphol?

Wij zien dat de zorgvraag van mensen met type 1 of erfelijke vormen van diabetes verandert en hier willen wij graag gehoor aan geven: Zorg gericht op een leven zonder diabetescomplicaties voor al onze patiënten. Dit doen we door persoonlijke aandacht te combineren met kennis en de nieuwste behandelmethoden. 

Wie worden er behandeld in Diabeter Centrum Amsterdam?

Volwassenen en kinderen met type 1 of erfelijke vormen van diabetes.

Wat is Amsterdam UMC?

Amsterdam Universitair Medische Centra. Sinds juni 2018 zijn de twee academische ziekenhuizen AMC en VUmc bestuurlijk samengegaan tot Amsterdam UMC. Met ruim 16.000 mensen werken de twee locaties van Amsterdam UMC samen aan goede en toegankelijke zorg. 

Wat is Diabeter?

Diabeter is een gespecialiseerd type 1 diabetes behandelcentrum. Het is opgericht in 2006 en behandelt al meer dan 3000 mensen met type 1 diabetes, zowel kinderen als volwassenen. Diabeter heeft vijf vestigingen verspreid over Nederland: Rotterdam, Schiphol, Groningen, Eindhoven en Deventer. De vestiging Schiphol zal opgaan in Diabeter Centrum Amsterdam. 

Per wanneer is Diabeter Centrum Amsterdam geopend ?

Vanaf september 2023

Bereikbaarheid en contact
 

Wat zijn de adres gegevens van Diabeter Centrum Amsterdam?

Louwesweg 6, 1066 EC Amsterdam, gevestigd het verzamelgebouw " Het Slotervaart" (voorheen Slotervaart ziekenhuis)

Waar kan ik een routebeschrijving vinden naar Diabeter Centrum Amsterdam?

Is Diabeter Centrum Amsterdam goed bereikbaar met het openbaar vervoer?

Ja, er is een bus/tramhalte voor de deur: halte Louwesweg. Tram 2 en bus 18 stoppen hier.

Is er gelegenheid voor parkeren?

Ja, in de parkeergarage De Plantijn . Bestemming in navigatie is: Louwesweg 12, Amsterdam (Slotervaart).

Op welk telefoonnummer kan ik Diabeter Centrum Amsterdam bereiken?

088-280 91 00

Wat is het spoednummer?

088-280 91 00 (optie 1)

Indien je een oorspronkelijke patient bent vanuit Amsterdam UMC en nog niet op eerste consult bent geweest bij Diabeter Centrum Amterdam dan meldt je je bij de spoeddiensten van Amsterdam UMC.

Echter, vanaf de eerste consultatie in het nieuwe behandelcentrum moet je gebruik maken van de telefonische 24/7 spoeddienst van Diabeter Centrum Amsterdam op 088-280 91 00 (optie 1 )

Voor patiënten

Blijven mijn zorgverleners hetzelfde?

Uiteraard doen wij ons uiterste best om je hetzelfde behandelteam te bieden. In sommige gevallen kan het zijn dat dit anders wordt samengesteld. Uiteraard zal je behandelteam zorgen voor een goede onderlinge overdracht. 

Wat verandert er voor mij als patiënt?

De grootste verandering is de locatie . Daarnaast garanderen wij je de beste zorg, zoals je dit van ons gewend bent. Met de gezamelijke kennis en ervaring van Amsterdam UMC en Diabeter staan wij nog sterker. 

Bij wie kan ik terecht voor het wijzigen van mijn afspraak?

Je kunt van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 12. 00  en 13.00 en 16.30 uur bellen naar 088-280 91 00 of
e-mailen naar receptie@diabetercentrumamsterdam.nl. Noteer altijd je naam, achternaam en geboortedatum in de e-mail.

Moet ik zelf nog wat regelen m.b.t deze verandering?

Nee, al je gegevens worden ondergebracht onder Diabeter Centrum Amsterdam. Mocht je hier bezwaar tegen hebben dan kan je contact opnemen met je vertrouwde contactpersoon.

Gaan alle patienten over naar Diabeter Centrum Amsterdam?

Alle kinderen en volwassen met type 1 of erfelijke vorm van diabetes die nu onder behandeling zijn bij Diabeter Schiphol of Amsterdam UMC gaan mee naar het Diabeter Centrum Amsterdam. 

Waar wordt mijn bloedafname gedaan?

Bloedafname vindt plaats in het Diabeter Centrum Amsterdam en wordt onderzocht in het IJsselland Ziekenhuis Capelle aan den IJssel

Waar wordt het oogonderzoek gedaan?

Diabeter Centrum Amsterdam heeft een funduscamera. Een fundusfoto is een foto van het netvlies van het oog. Hierop zijn alle bloedvaatjes in het netvlies te zien. Een fundusfoto wordt gemaakt om te controleren op schade aan deze bloedvaatjes (retinopathie). Je hoeft bij deze camera niet van tevoren gedruppeld te worden. Deze vorm van screening wordt alleen uitgevoerd gedaan bij mensen die nog geen behandelingen aan het oog hebben ondergaan voor retinopathie. Na behandeling is een strikte controle door de oogarts noodzakelijk.

Wat verandert er aan de manier van zorgverlenen?

Voor patiënten van Diabeter Schiphol verandert er niets, ze blijven dezelfde zorg krijgen van het team van Diabeter Schiphol. Voor de patiënten van Amsterdam UMC geldt dat zij voortaan kunnen rekenen op de aanpak in zorgverlenen, de bereikbaarheid en kennis van Diabeter, gespecialiseerd sinds hun oprichting in type 1 diabetes.

Wat moet ik doen als ik wil overstappen naar een andere behandelaar?

Geeft dit door op behandelteam@diabetercentrumamsterdam.nl. Na het versturen van een e-mail wordt er contact met je opgenomen.

Vanaf welke datum kom ik voor mijn afspraak naar Diabeter Centrum Amsterdam?

Vanaf september 2023

Er heeft een wijziging plaatsgevonden in mijn persoonlijke gegevens, waar geef ik dit door?

Voor Diabeter Schiphol patiënten; Je kunt je wijzigingen doorgeven op het e-mail adres receptie@diabetercentrumamsterdam.nl. Noteer altijd je naam , achternaam en geboortedatum in de e-mail.

Amsterdam UMC patiënten; Tot je eerste consultatie in het nieuwe behandelcentrum geef je je wijzigingen door op de manier waarop je dit gewend bent te doen. Nadat je voor het eerst gezien bent op afspraak in het nieuwe behandelcentrum kan je gebruik maken van de contact gegevens van Diabeter Centrum Amsterdam: receptie@diabetercentrumamsterdam.nl. Noteer altijd je naam, achternaam en gebeoortenaam in de e-mail.

Heeft deze verandering gevolgen voor mijn CloudCare?

Voor de patiënten van Diabeter Schiphol die gebruik maken van CloudCare verandert er niets. Voor patiënten van Amsterdam UMC die niet bekend zijn met Cloudcare wordt in een later stadium hier informatie over verstrekt.

Wat is CloudCare?

CloudCare is een manier van diabeteszorg waarbij we op afstand je glucosewaardes in de gaten houden. Daardoor hoef je minder vaak naar het behandelcentrum te komen mits het goed gaat. 

Waar bestel ik straks mijn nieuwe voorraad diabetesbenodigheden?

Vooralsnog blijft dit op dezelfde wijze gaan zoals je gewend bent.

Mijn vraag staat er niet bij, wat kan ik doen?

Neem contact op met de contactpersoon waar je nu onder behandeling bij bent of stuur een e-mail naar info@diabetercentrumamsterdam.nl.